Minunată casa tradițională de la Dâmbovicioara! Cu adevărat Dor de Suflet!

Sunt mulți oameni în căutare. În căutarea unui sens al vieții, în căutarea de răspunsuri la întrebări existențiale. Sunt mulți oameni care ajung într-un moment al vieții să se întrebe: ce sens au toate cele pentru care ne zbatem? Cum am vrea de fapt să ne trăim viața dacă am putea alege să o trăim cum vrem? Ei bine, sunt foarte puțini oameni care nu mai așteaptă să descopere răspunsurile, ci trec la fapte. Acești oameni ne inspiră pentru că ne demonstrează că se poate. Da, se poate să-ți împlinești visul cu ochii, se poate să rămâi în căutări lăuntrice, dar pe parcursul acestor integorări interioare să faci ceva memorabil nu doar pentru tine, ci și pentru ceilalți. Soții Monica și Cătălin au făcut exact acest lucru: au restaurat o casă musceleană și au reînviat o comunitate întreagă. Azi, vreau să-ți spun povestea lor.

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (5)

Să nu crezi, nicio clipă, când auzi afirmații rostite pe un ton sigur, de genul: nu se mai face nimic în țara asta. Ba da, se fac o mulțime de lucruri bune și frumoase. Și oricât de mic ar părea un proiect de restaurare al unei case tradiționale, să știi că acest demers este de un impact mult mai mare decât ai crede. Monica, împreună cu soțul ei Cătălin au constatat acest lucru din propria lor experiență. Cu un serviciu solicitant, amândoi au căutat evadarea în vacanțe. Într-una dintre mini vacanțele de weekend, când au mers la munte, au hotârât să nu se mai întoarcă pe DN1, mereu aglomerat. Și-au dat răgaz să admire peisajul și au luat-o pe drumul Bran-Moeciu și au descoperit zona mirifică a Cheilor Dâmbovicioarei. Au rămas impresionați de culmile blânde ale dealurilor, de liniștea din zonă, de tihna pe care peisajul și chipurile oamenilor o emanau. Așa că și-au spus să se încarce cu această energie și să se plimbe puțin prin Dâmbovicioara.

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (58)

La pas, prin sat, au constatat că termopanele și nesuferita tablă au început să domine aspectul arhitectural, iar casele vechi, tradiționale să fie niște ruine uitate în bătaia intemperiilor și a vremii. Firi sociabile, cei doi soți au intrat în vorbă cu oamenii și pur și simplu din curiozitate au întrebat de case de vânzare. Li s-a arătat inițial o altă casă, mai recent amenajată, dar ei tânjeau după ceva tradițional. În drumul către acea casă de vânzare au zărit-o pe cea care avea să devină etalonul satului. O dărăpănătură superbă, căci dincolo de lemnele putrede și zidurile găurite, Monica a întrevăzut frumusețea unei case ridicată cândva cu mare drag. Sufletul ei a rezonat la vederea decorațiunilor de pe prispa casei cu vedere către peisajul superb din zonă. Și da, au hotărât să o cumpere și să-i redea strălucirea de altădată.

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (1)Casa veche, așa cum au găsit-o. După ce o vezi restaurată, n-ai fi zis că o ruină ca în imagine poate deveni o adevărată bijuterie arhitecturală.

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (10)

Monica spune că în viață, după ce parcurgi etapa maternității, după ce te zbați să ai o carieră, după ce te plângi că statul nu te ajută cu nimic, realizezi că ceea ce contează sunt propriile tale alegeri și felul cum optezi să lași ceva în urma ta. Da, vine o perioadă din viață când realizezi că în loc să aștepți ca lucrurile să se întâmple, tu poți să urnești, la scară mică, e adevărat, mersul lor. Monica spune despre această casă tradițional musceleană că a fost un proiect prin care și-a dat seama că e timpul să facem mai mult, să dăm înapoi societății ceva din ceea ce simțim noi că e bine și frumos în loc să stăm și să sperăm că odată cineva, cândva va face asta.

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (11)

Deși casa veche arăta jalnic și oricine s-ar fi așteptat ca renovarea să fie un calvar, Monica a fost conștientă de dificultatea proiectului, dar pentru ea totul a fost o plăcere. De la căutat meșteri la documentare și găsit soluții pentru ea fiecare pas a fost ceva ce a trăit cu bucurie. Fiecare etapă în care părea că această restaurare va fi imposibilă pentru ea a fost o provocare pe care a luat-o cu fruntea sus și inima deschisă. A apelat la arhitectul Sorin Istudor pentru restaurarea casei și la o primă evaluare au constatat împreună că multe elemente din casa veche erau de nefolosit, de la lemnul putred la structura din șipci și chirpici a pereților. Soluția? De reconstrucție, de refacere a lor în stil tradițional. Da, meșterii au uitat cum se fac aceste lucruri pentru că nu se mai cer, dar Monica a reușit să găsească rând pe rând, din gură-n gură pe toți meseriașii de care a avut nevoie. Și a lucrat excelent cu ei pentru că i-a tratat cu respect.

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (13)

Îți dai seama că venirea soților din București în Dâmbovicioara a stârnit reacția comunității. Casa a aparținut ultima dată unui bătrân, Buliga pe numele lui, și toți vorbeau despre renovarea casei ca și cum fostul proprietar ar fi ghidat de dincolo reconstrucția ei. O casă ridicată la 1905 în stil tradițional muscelean, cu un parter din piatră și o prispă la înălțime, două camere mici cu hol între ele. Dar cu ajutorul arhitectului proiectul a fost frumos reinterpretat. Au lăsat casa la dimensiunile inițiale, reorganizată ușor la interior pentru facilități actuale la nivelul instalațiilor, o casă legată cu un hol vitrat de o construcție din lemn care să semene cu o șură. Astfel, s-a obținut o casă cu două corpuri de clădire, dar fiecare în spiritul arhitecturii tradiționale. Prima casă, cu prispă a devenit zona de zi cu bucătărie, sufragerie și living, a doua casă a devenit loc pentru cele două dormitoare, fiecare cu baia proprie. Practic, prin prezența celor două construcții s-a realizat și separarea funcțiunilor de zi și de noapte.

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (14)

Este exemplar proiectul arhitectural din mai multe puncte de vedere, iar principalul aspect este cel legat de restaurare. Arhitectul a păstrat și refăcut imaginea tradițională, a avut grijă ca dimensiunile celor două case să fie conform zonei și a conceput o compartimentare interioară funcțională fără a afecta în niciun fel personalitatea în spirit tradițional al ansamblului. Apoi a avut grijă la materiale, așa că nu întâmplător acoperișul este din șiță, pereții refăcuți în stil tradițional la casa veche și din lemn, deci material local, pentru a doua casă sub formă de șură. Ca să și-o spun pe șleau e frumos acest proiect pentru că nu este ditamai viloiul, ci totul la scară umană, așa cum e firesc să fie.

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (3)În foto designerul Marinela Filip (stânga) și Monica, proprietara casei (dreapta).

Amenajarea interioară este minunată și nici nu mă mir pentru că designerul a fost doamna Marinela Filip, pe care o prețuiesc foarte mult pentru talentul și creativitatea ei și pe care o consider o dragă și apropiată prietenă. Ea a reușit să transpună în fiecare cameră elemente tradiționale, în special țesături din costume tradiționale. Spre exemplu, la bucătărie în loc de placare pe perete sunt panouri de sticlă sub care sunt bucăți de țesături brodate manual. Apoi, la dormitoare tăbliile paturilor sunt tapițate cu bucăți din fote vechi. Desigur, mobila a fost realizată la comandă, pe baza desenelor Marinelei Filip cu un tâmplar iscusit, respectiv domnul Tibor Halmagy din Odorheiul Secuiesc. Apoi tapițeriile au fost realizate de domnul Sorin Poenaru, meșter talentat din Brașov. Ușile interioare au fost făcute cu un meșter local din sat și vopsite tot acolo. Alte piese vechi au fost cumpărate de către designer de la târgurile de vechituri și recondiționate. A durat șase luni de zile amenajarea interioară, dar a ieșit exemplar.

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (54)

După ce casa a fost finalizată, toți sătenii s-au mirat cât de frumos a ieșit. Da, este cu adevărat un reper de bun gust tradițional în zonă, dar mai mult, Monica și Cătălin au decis să deschidă casa oaspeților, să fie un soi de pensiune tocmai pentru ca mai mulți oameni să aibă șansa să o vadă și să simtă cum e să locuiești într-o asemenea bijuterie. Pentru că oamenii din sat au fost impresionați de cum a ieșit casa, Monica a oganizat aici un adevărat eveniment la inaugurarea ei în toamna lui 2016, eveniment pentru care i-a rugat pe sătenii să îmbrace portul popular. Așa a aflat că mulți dintre ei își vânduseră costumele pentru că nu mai erau valorizați după ele, dar și că mai erau destui care le păstraseră și le-au purtat cu nostalgia vremurilor de altădată. După ce au văzut casa, în care s-a organizat și o șezătoare, mulți dintre invitați au realizat potențialul satului, și-au dat seama că au greșit căzând în trivialul termopanelor și a tablei, că au uitat cât de puțin îți trebuie până la urmă să te bucuri de viață. Da, nu ai nevoie de nenumărate camere sau de spații imense ca să trăiești frumos, nu ai nevoie să imiți locuințele urbane ca să ai parte de confort și în niciun caz nu-ți vei găsi fericirea lucrând peste hotare când poți face ceva, măcar în zona de turism, la tine acasă.

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (4)

Imagini de la inaugurarea casei, cu proprietarii în centrul grupului. Mai jos, designerul Marinela Filip alături de doamne prezente la șezătoarea organizată cu ocazia deschiderii casei Dor de Suflet.

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (2)

Casa a fost denumită Dor de Suflet pentru că aici Monica și-a regăsit o parte din sufletul ei. Mi-a mărturisit că este încă în căutări, că nu a găsit răspunsurile la toate întrebările sale existențiale, dar că a simțit o mare satisfacție când a realizat că această casă a înfrumusețat satul Dâmbovicioara. Orice ar face de acum înainte știe că în urma lor rămâne ceva frumos, rămâne ceva autentic. Da, o casă nu ți-o faci doar pentru tine, ci și pentru comunitatea din care alegi să faci parte. O casă minunată, care sigur va inspira, dincolo de dealurile Dâmbovicioarei, mulți oameni care visează la frumosul tradițional autentic. Descoperă pe site-ul www.dordesuflet.ro povestea casei din perspectiva Monicăi și mergi să o vezi, mergi să stai acolo măcar două nopți. Cine știe? Poate că îți vei oferi răgazul să visezi. Să visezi frumos! Cu sufletul! Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (53)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (55)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (46)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (49)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (51)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (47)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (48)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (52)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (29)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (32)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (30)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (34)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (35)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (33)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (36)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (37)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (38)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (41)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (39)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (42)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (44)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (43)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (40)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (20)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (18)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (23)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (21)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (24)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (22)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (25)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (19)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (16)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (17)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (15)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (6)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (9)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (8)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (7)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (26)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (27)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (28)

adelaparvu.com despre casa traditional romaneasca Dambovicioara, judetul Arges, arh. Sorin Istudor, designer Marinela Filip (45)

Sursa: Adela Parvu