Casa de oaspeți „Dor de suflet” – Șezătoare în Dâmbovicioara

În tot iureșul vieții majoritatea dintre noi uităm ce este mai important: OMUL. Pe urmă, tradiția/tradițiile. Ne atașăm de partea materială, pierdem timpul cu tot felul de lucruri care ne consumă energia și obosim. Trebuie să ne oprim din când în când pentru a ne trage sufletul.

Anul acesta am descoperit cele mai bune două remedii pentru sănătate, pentru stres, pentru odihnă și reîncărcare energetică – active dar revigorante: șezătorile și artele marțiale. Le-am căutat mare parte din viață și în acest an am avut o revelație. Întotdeauna șezătorile au fost și vor fi ”hrană pentru suflet”. Nicăieri nu m-am simțit mai bine și mai încărcată de energie decât la șezători.

Înconjurată de talent, bună dispoziție și oameni frumoși cu suflet mare care împart cu tine totul…de la bucatele minunate pregătite cu mult drag până la secretele meșteșugurilor uitate prin alte părți ale lumii, portul nostru tradițional, care inspiră marii creatori de modă, bogat în detalii (nici nu le poți număra), cântecele vechi (pe care le auzi doar în cercuri restrânse, învățate sau cântate de femeile care au trăit adevăratele tradiții și încearcă să le transmită mai departe generațiilor viitoare), urările, strigăturile specifice locului și alte, alte minunății aflate de la bătrânii locului în compania cărora ai norocul să-ți petreci câteva minute. La Dâmbovicioara am completat colecția de ”bijuterii” tradiționale, într-o zi de mare însemnătate – ”Ziua internațională a femeilor din mediul rural” – o zi foarte importantă, nu numai pentru rolul–cheie de ”gospodine”, ci și pentru perpetuarea și susținerea tradițiilor locale.

Amplasarea căsuței este perfectă. Fotografiile nu pot surprinde toate frumusețile locului. Trebuie să vezi, ca să poți înțelege, simți, împlini sufletește.

Și pentru că această zonă este plină de frumuseți, una dintre acestea fiind Peștera Dâmbovicioara, ne-am deplasat să o admirăm și să ascultăm poveștile relatate de ”ghizii” locului, copilași pasionați de istorie și fascinați de frumusețea acesteia (ghizii locali nu au mai mult de 10 ani).

Mulțumim minunatelor gazde pentru invitație și ospitalitate, mulțumim harnicilor localnici, care ne-au primit cu drag în casele lor, ne-au ospătat cu tot ce aveau mai bun și ne-au împărtășit din experiențele lor.

Frumoși oameni! Frumoasă casă! Frumoase straie și tradiții! Reușită șezătoare!

Să ne revedem cu bine la următoarea întâlnire!

Avem o țară frumoasă și bogată. Grupul de șezătoare format primește invitații pentru organizare de șezători, în locuri pitorești, în case cu mare încărcare istorică.

În weekeedul trecut am onorat invitația Monicăi Petre, la Casa de oaspeți ”Dor de Suflet” din Dâmbovicioara. O superbă casă recondiționată, reabilitată într-un stil care îmbină armonios vechiul și noul. Piese unice, detalii originale, interesante, pline de istorie te fascinează de la intrare. Fiecare piesă este unicat, are povestea ei. Felicitări arhitectei și celor care au contribuit la desăvârșirea ei.

Dacă vreți să-i aflați poveștile, casa va oferi găzduire, cu mare drag, oricui dorește să-i calce pragul.